24 12
發新話題

這是我揠苗助長的後果!

這是我揠苗助長的後果!

今年3 月29 日, 兒子首次參加論壇月賽 (南區月賽),
賽後至今巳快8個月了, 期間他不再願意參加論壇的賽事,
這是我揠苗助長的後果, 我真有點後悔!

那時候,他才11歲,打左乒乓波9 個月,
我希望他取多 D比賽經驗! 特別是被對手壓倒性打敗的經驗!
論壇高手雲集的月賽, 我想他學會怎去面對慘敗,
那麼, 以後比賽,對番同齡的小朋友,相對易打D, 就會有優勢!

但事實證明, 我高估左小兒的抗逆能力!

以往,他參加其他項目的比賽,每次比賽後, 特別是大型比賽,
他都會有明顯的進步,變得更強,
令我誤信比賽一定對他有益處!
其實, 我忽略了一點,
以往他參加的比賽項目,他都巳有一定基礎,
甚至有能力去取獎項, 所以, 遇強能越強, 比賽遇強手,
能帶來大好處!

但打乒乓球方面, 他只9 個月波齡的初哥,
面對成人
對手, 實力強弱懸殊,打起來, 毫無樂趣可言!

成人對手打球的質量好, 不同他打開波的那班小波友,
有些他平時打得好的球, 現在全打失或落網,
他當時只懂攻波, 不懂拉球,
對手發過來的下旋球, 當然被打落網,

越打越冇引, 兒子便 hea打了 (打乒乓球 EQ 唔得!)
直至輪到最後一對手,對 old cake 伯伯時, 他才重拾情緒, 認真去打!

自此, 他再不願意參加論壇的賽事, 即使論壇後來舉辦了一些青少年讓分賽!

看見論壇及網友舉辦那麼多賽事, 我真希望他去參加,多取一點比賽經驗!
不過, 既然他不想參加, 我是不會勉強他的!

唉! 他何時才能抹去心內的陰影呢!

備注:
其實, 我分享此故事,是想比一些家長參考:
小朋友未有一定的打波水平(如小兒那時只打了波9個月),不用急於帶他們去參加外面的成人比賽取經驗, 須知欲速則不達!

講真,我覺得你個仔要多D同人狂計分,咁樣心理質素先會好D(個人意見)

引用:
原帖由 william011894 於 2009-11-26 20:58 發表
講真,我覺得你個仔要多D同人狂計分,咁樣心理質素先會好D(個人意見)
小朋友心靈好脆弱~~未有一定水平~~千萬不可亂去比賽~~心理質素要慢慢來~~一野打沉左~~手尾長啦
重有一點~~比賽時~要比一d任務佢~~例如發完球要拉起~~兩邊貼住~~只要做到就讚他~~做得好好
話比小朋友知比賽勝負一點都不重要,發揮正常,打到應有的水平就ok啦~

It does not matter whether your son wins or not, but your target set for the competition.
just lose all the games but you can also gain some from that.
so it's recommended that you can borrow some books related to ping pong,better for mental training one.

cheer up!
思樂乒
eat to live, play & love
---------------------------------------------------------------------------------------
豈不知在場上賽跑的都跑,但得獎賞的只有一人?你們也當這樣跑,好叫你們得著獎賞。 凡較力爭勝的,諸事都有節制,他們不過是要得能壞的冠冕;我們卻是要得不能壞的冠冕。  所以,我奔跑不像無定向的;我鬥拳不像打空氣的。 (林前9:)

引用:
原帖由 亞俊 於 2009-11-27 01:42 發表
It does not matter whether your son wins or not, but your target set for the competition.
just lose all the games but you can also gain some from that.
so it's recommended that you can borrow some b ...
Thanks for your advice.

Actually I have read some articles about mental training for Ping Pong. But I can only told him the theory I learnt .
Whether he accept it and  put it practice, it is beyond my control.

I hope he will be willing to join the hkttf competition again in the future.
You are right, one wlll get something from the competition no matters he loses or wins in it.

引用:
原帖由 william011894 於 2009-11-26 20:58 發表
Thanks for your advice
哈哈哈, 他享受和朋大友狂計分的, 心理質素就等他自己慢慢調整, 冇人幫到他.

引用:
原帖由 Bluebird 於 2009-11-26 21:53 發表

小朋友心靈好脆弱~~未有一定水平~~千萬不可亂去比賽~~心理質素要慢慢來~~一野打沉左~~手尾長啦
重有一點~~比賽時~要比一d任務佢~~例如發完球要拉起~~兩邊貼住~~只要做到就讚他~~做得好好
話比小朋友知比賽勝負一 ...
好同意閣下的看法,特别是:

你這樣做也不算是拔苗助長,可能是想以賽代練,有些教練或家長強迫小孩長時間練習和加強擊球質量,訓練有很大的勉強性,飯是要一口一口的吃,所謂欲速則不達.小孩更應著重基本技術,加強意識,確立打法後再練些特長技術,有了一定比賽能力,再進行(電兔計劃)定一些短期目標....

如果令郎同我打,信心必定返哂嚟!
正手反膠(Tibhar VIP)
反手長膠(Tibhar Grass D.TecS)
今期用Komann 訂做拍

嘩! 咁謙呀!

點解同old cake 打又得呢 ?

引用:
原帖由 borkee 於 2009-11-27 15:56 發表
如果令郎同我打,信心必定返哂嚟!
與你同區喎, 得閒 book 定場, 請你過來指教下他

引用:
原帖由 乒乓小風 於 2009-11-27 16:48 發表
點解同old cake 打又得呢 ?
波友, 對手的開解引導, 幫他反省, 對 old cake 伯伯 時, 他自我調整好情緒, 咪得囉

引用:
原帖由 文仔 於 2009-11-27 16:01 發表
嘩! 咁謙呀!
他好勁架,
我睇過他打波

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-11-27 19:34 發表

他好勁架,
我睇過他打波
是誰呢?
正手反膠(Tibhar VIP)
反手長膠(Tibhar Grass D.TecS)
今期用Komann 訂做拍

引用:
原帖由 borkee 於 2009-11-28 00:17 發表

是誰呢?
當然是傳說中的波記 la

引用:
原帖由 金擇魚 於 2009-11-27 02:54 發表
你這樣做也不算是拔苗助長,可能是想以賽代練,有些教練或家長強迫小孩長時間練習和加強擊球質量,訓練有很大的勉強性,飯是要一口一口的吃,所謂欲速則不達.小孩更應著重基本技術,加強意識,確立打法後再練些特長技術,有了 ...
Thanks for your detail advice !請問 電兔計劃是怎樣 的?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-11-28 00:23 發表

Thanks for your detail advice !請問 電兔計劃是怎樣 的?
就是平時找一些水平略高你兒子一點的對手來比賽,不要找那些水平高很多的,(這樣沒太大的意義,如果是打公開賽,對手就不可以以選了),以建立自信心.制定一些有難度但可達到的目標,如考章,考青苗,青少年賽前32名等...過一段時間再檢查進度.人生就是怕沒有目標,有目標就有推動力.

引用:
原帖由 金擇魚 於 2009-11-28 01:33 發表

就是平時找一些水平略高你兒子一點的對手來比賽,不要找那些水平高很多的,(這樣沒太大的意義,如果是打公開賽,對手就不可以以選了),以建立自信心.制定一些有難度但可達到的目標,如考章,考青苗,青少年賽前32名等...過 ...
明白, 明白
謝謝

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-11-26 20:32 發表
今年3 月29 日, 兒子首次參加論壇月賽 (南區月賽),
賽後至今巳快8個月了, 期間他不再願意參加論壇的賽事,
這是我揠苗助長的後果, 我真有點後悔!

那時候,他才11歲,打左乒乓波9 個月,
我希望他取多 D比賽 ...
我認為一定要同佢做下思想工作啦,要佢明白"天外有天,人上有人"呢個道理, 和唔同對手比賽有助提高心理質素呢個想法同我一樣,我認為的確系好有效架,到目前為止Luban仔都係行呢條路,佢幾乎什麼對手都對過啦,而家佢對物對手都好自然,基本功可以練但心理質素一定要佢自己多D去承受至有進步, Luban仔只有1種對手佢最怕就係"唔認真",好多時對手見佢係小朋友又咁細粒唔同佢認真打(有D係怕佢接受唔到,有D係覺得同小朋友打無癮),我以前經常問佢D人咁勁你唔怕咩?答案都係"唔怕" "最怕佢唔認真",而家去球局我都唔會問佢啦,只同D波友講"唔駛留力WO", 小Bluesky加油呀
Luban's father

24 12
發新話題